Navigasyon Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken 6 Nokta!

Sitenizi nasıl düzenliyorsunuz? Yaptığınız bir değişiklik işinizi yapıcı kılabilir veya bozabilir. Yapılan değişiklikler kullanıcılar doğrultusunda deneyimi kolaylaştırmakla beraber olağanüstü gezinme deneyimlerinin tasarımlarını Ürün Doktoru sizler için inceliyor!

Check-Up Başlat

Markalar çevrimiçi alışveriş yaparken mümkün olan en basit keşif deneyimini kolaylaştırmayı hedeflemelidir. Birçok bakımdan, e-ticaret deneyimi, gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazalarınkine benzer. Kullanıcılar, genellikle daha önce satın aldıkları ürünlere kolaylıkla erişerek ve bir kararı kesinleştirmeden önce benzer ürünleri karşılaştırarak mevcut envantere göz atabilir.

Ancak dijital mağazaların önünde zorlu bir görev var. Tüketicilerin genellikle düzinelerce ürünle etkileşime girmek için zaman ayırdığı mağaza içi alışveriş deneyimini tam olarak taklit edemeyen çevrimiçi alışveriş, çok işlemsel olma eğilimindedir. Bu gerçeği düzeltmek için markalar, kullanıcı etkileşimini sürdürmek için alışveriş deneyimini kişiselleştirmelidir. Görüntülerden, düğme renklerinden ve ana sayfa afişlerinden e-posta konu satırlarına ve alışveriş sepeti sayfası tasarımına kadar biçimlendirilebilir.

Önemli olan sadece ne sunduğunuz ve ürünleri sitenizde nasıl sunduğunuz değil; sitenizi nasıl düzenlediğiniz, işinizi yapabilir veya bozabilir. İyi tasarlanmış bir site yalnızca genel alışveriş deneyimini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda doğru yapıldığında birincil metriklerinizi de artırır. Aşağıda, gezinme optimizasyonu, tüm e-ticaret sitelerinin dikkate alması ve test etmesi gereken unsurlar ve olağanüstü gezinme deneyimleri tasarlayan marka örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Navigasyon Optimizasyonu Nedir?

Navigasyon optimizasyonu, ziyaretçilerin ve arama motorlarının belirli bir web sitesinde bilgileri nasıl bulduğunu ve bilgilere nasıl eriştiğini iyileştirme sürecini ifade eder. Bu, sitenin sınıflandırmasını, sayfaların nasıl yapılandırıldığını ve menülerin hem masaüstünde hem de mobilde nasıl etiketlendiğini içerir. Bu bileşenlerin tümünün tasarımı, arama sıralaması, hemen çıkma oranı , sayfa görüntüleme sayısı , sitede geçirilen süre, geri gelen ziyaretçiler, dönüşümler ve daha fazlası gibi metrikleri artırarak veya azaltarak genel son kullanıcı deneyimi üzerinde muazzam bir etkiye sahip olabilir. Size destek olmak için, pazarlamacıların dikkat etmesi gereken ayrıntılara daha yakından bakalım.

1. Birincil gezinme

Başlığınızı nasıl sunduğunuz, e-ticaret gezinme stratejinizin bel kemiğidir. En yaygın iki biçim, bir avuç önemli ürün kategorisini ortaya çıkaran yatay veya dikey olarak sabitlenmiş menülerdir. Web tasarımcıları uzun süredir hangi sunumun en uygun olduğunu tartışıyorlar, ancak gerçek şu ki, siteden siteye değişiyor. Bir bağlamda iyi çalışan, diğerinde her zaman eşit derecede iyi çalışmaz. Ve bu, kanala göre tasarıma bakıldığında da geçerlidir — mobil ve web gezinme deneyimleri tipik olarak farklılık gösterir. Hangi yaklaşımı seçtiğinizi etkilemesi muhtemel olan değişkenleri değerlendirelim:

  1. Sayfa alanı: Masaüstü cihazlarda yatay gezinme menüsü, dikey olandan daha fazla sayfa alanı kaplar ve hem ana sayfanızda hem de site sayfalarında bulunan içerik alanını daraltır. Ancak, alanın sınırlı olduğu mobil cihazlarda, bir hamburger menüsü aracılığıyla dikey gezinme, menü öğelerini hızlı bir şekilde gizlemenize ve göstermenize olanak tanır.

  1. Menü öğesi önceliği: Bu konumlar görsel olarak birincil alanlar olarak görüldüğünden, genellikle en soldaki ve en üstteki menü öğeleri en fazla ağırlığı taşır. Ek olarak, çoğu kullanıcı soldan sağa okuduğu için, daha fazla site gayrimenkulünün bulunduğu masaüstü sitelerde yatay gezinme deneyimi için daha güçlü bir durum vardır (aynısı, çoğu cihazın dikey olarak biçimlendirilmiş cihazlar için optimize edildiği mobil deneyimler için söylenemez). sayfalar).

  1. Tarama: Birçok kullanıcı, sayfaları dikey olarak hızlı tarama deneyimlerini daha doğal bir deneyim olarak bulur ve dikey gezinme menüleri için bir durum oluşturur.

2. Kategoriler

Gezinme yapısı ve etiketleme, tüm sayfalarda açık ve özlü olmalıdır ve bunun bir kısmı, ürün kategorilerinin nasıl görüntüleneceğine karar vermeyi içerir. Ürün envanteriniz çok büyükse, kategori türüne göre birleştirilmiş bir gezinme menü çubuğu ayrılmazdır. Mobil e-ticaret sitelerinin %34'ü “tematik” ürün taraması sunmuyor, bu da kullanıcıların aradıklarını bulmalarını zorlaştırıyor. Bu nedenle markalar, alışveriş yapanları bunaltmak yerine birkaç üst düzey kategori göstermeyi hedeflemelidir.

Bu tavsiyenin istisnaları elbette vardır. Örneğin, yalnızca şapka satıyorsanız, yalnızca bir seçeneği listelemek yerine menü çubuğunuzu şapka türüne göre sınıflandırmak muhtemelen en iyisidir. Kullanıcıların bir sezon boyunca belirli bir ürün kategorisinde (ör. kışın botlar) alışveriş yapma eğiliminde olduğunu biliyorsanız, bu bölümü diğer kategorilere göre önceliklendirecek şekilde menünüzü yeniden yapılandırın.

Ve bu, ana kategorilerinizi nasıl sunduğunuzla bitmiyor. Gezinme menünüzdeki alt kategorilerin nasıl gösterileceğini belirlemek de gezinme deneyiminin önemli bir parçasıdır. Markaların bu tasarım için tipik olarak izlediği iki temel yol vardır:

  1. Katmanlı menüler: Üst kategorileri listeleyin ve yalnızca fareyle üzerine gelindiğinde veya tıklatıldığında alt kategorileri gösterin
  2. Mega menüler: İlk menü açılır menüsünde tüm üst ve alt kategorileri düzenler

Katmanlı gezinme, bir kullanıcının kategori listesini ve aralarından seçim yapabileceği seçenekler listesini sınırlayarak belirli bir anda tek ve basit bir seçim yapmasına olanak tanır. Bir mega menü, bir kullanıcının seçim felci yaşaması riskini taşıyan, ezici bir olasılıklar denizini serbest bırakır. Burada bariz bir seçim var gibi görünse de, her kuruluşu, hem ortalama ziyaretçi hem de farklı kitleler için hangi varyasyonun en iyi sonucu verdiğini belirlemek için deneyler yaparak, her birinin hem deneyimlerini hem de yinelemelerini test etmeye teşvik ediyoruz. Bunu yapmak, verdiğiniz nihai kararda bir güven duygusu aşılayacaktır.

Menü öğelerini sunduğunuz sıra, site gezintinizi optimize etmenin bir yoludur. Yakınlık verilerini kullanarak ortalama bir ziyaretçiye veya yeni kullanıcıya sunduğunuz varsayılan bir sıranız olsa da, bir kullanıcının tercihlerine göre deneyimi daha bireysel olarak kişiselleştirmek için menü öğelerinin sırasını özelleştirebilirsiniz. Yalnızca keşif sürecini hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda dönüşümleri daha verimli bir şekilde yönlendirebilir.

Yapışkan Gezinme

Bunlar, kullanıcıların bir site sayfasındaki sayfalarda gezinmesine yardımcı olan sabit menülerdir. Olumlu bir çevrimiçi alışveriş deneyimini basitleştirmek ve kolaylaştırmak için gezinme menüleri, ürün filtreleri ve sıralama menüleri, kullanıcılar tarafından her zaman görünür olmalı ve bir web sayfasında gezinirken ve gezinirken görünmelidir.

Tasarım Stili

Menü seçeneklerinizin tasarımı da navigasyon deneyiminde önemli bir rol oynayabilir. Düğme renklerinden ve birincil gezinme menüsünün görünümünden kullanılan yazı tiplerine ve sıralama menüsünün boyutuna kadar, tasarım kararları kullanıcıların bir sitede ne kadar kolay gezinebileceğini etkileyebilir. Farklı görünümleri, renkleri, boyutları ve stilleri test etmek, markanız için hangi varyasyonların en iyi sonucu verdiğini bildirecektir.

Menü Oluşturma

Şu anda iki ana menü stili türü mevcuttur: fareyle aşağı açılır ve açılır pencereye tıklayın. Fareyle üzerine gelme menüsü, kullanıcının faresi gezinme menüsünün üzerine geldiğinde genişler ve ikinci seçenek yalnızca tıklandığında açılır. Tasarım kararlarına benzer şekilde, sitenizde hangisini kullanacağınızı belirlemek için her iki seçeneği de test edin. Ek olarak, hem katmanlı hem de mega menülerle markalar, tamamen genişletildikten sonra kişiselleştirilmiş ürün önerileri sunarak sitenin alanını daha da maksimize edebilir.

Altbilgi

Sitenizin altbilgisi, kullanıcıları ilgilendikleri sayfalara yönlendirmek, e-posta kayıtlarını teşvik etmek, gizlilikle ilgili bilgiler aracılığıyla güvenilirliğinizi oluşturmak ve daha fazlası için bir araç olarak hizmet etme fırsatı da sunar. Kullanıcıların bir sayfanın sonuna ulaştıklarında ek site alanlarına kolayca erişebilmeleri için sitenizin sabit altbilgisinde popüler kategori sayfalarına bağlantılar göstermeyi düşünün.

Ürün keşif deneyimini kolaylaştırmanın yanı sıra daha kapsamlı bir alt bilgi oluşturmak sitenizin SEO’sunu olumlu yönde etkileyebilir. Altbilginize doğru miktarda köprü eklemek, daha sağlam bir altbilgi deneyimi seçmeseniz bile, arama sıralamanızı olumlu yönde etkileyecektir. Listelenen her bağlantı SEO sıralaması için analiz edilir, bu nedenle altbilgiye çok fazla anahtar kelime koymamanız gerekirken, markanıza değer katan veya kullanıcı eylemini teşvik eden ifadeleri eklemenizi öneririz.

3. Çeşitli Arama İşlevleri

Ana menü gezinme tasarımınızın ve yapışkanlığınızın yanı sıra, e-ticaret satıcıları site gezinmesini optimize etmek için birkaç ek stratejiye erişebilir. Arama işlevi söz konusu olduğunda, kuruluşların iki ana seçeneği vardır: yönlü arama ve anlamsal arama.

4. Yönlü Arama

Yönlü arama veya yönlendirmeli gezinme, kullanıcıların boyut, renk, fiyat ve marka gibi filtrelere dayalı olarak büyük ürün envanteri kümelerini analiz etmelerine, düzenlemelerine ve filtrelemelerine yardımcı olur. Yönlü arama seçenekleri, bir arama sorgusunun sonucudur; bu nedenle, görüntülenen seçenekler yalnızca sorguyla ilgili filtreleme seçenekleriyle ilgilidir.

Öte yandan, arama filtreleri , kullanıcıların belirli bir kategoriye, örneğin bedene, renge, fiyata veya markaya göre ürün özelliklerini sıralamalarına olanak tanır. Filtreler, çok yönlü aramalardan farklıdır çünkü tarayıcıların manuel arama yapmak zorunda kalmadan sorgularını daraltmasına yardımcı olmayı amaçlar. Genellikle kategori veya ürün listeleme sayfalarının sol tarafında görülen bu işlevsellik, özellikle büyük miktarda envanteri olan bir sitede gezinen kullanıcılar için kullanışlıdır.

5. Anlamsal Arama

Semantik arama, arama sorgularını iyileştirmek için coğrafi konumu, bir kullanıcının (ve genel) arama geçmişini ve yazım varyasyonlarını kullanır. Bu, bir kullanıcı öğeleri bir arama menüsüne yazdığında akıllı, otomatik tamamlama seçeneklerinin programlanmasını içerir. Markalar, bireysel ve hedef kitle düzeyinde bölgesel ve davranışsal eğilimleri anlayarak, bir kullanıcı bir arama sorgusu yazmaya başladığında görünen önerilen sorgulara öncelik verebilir.

Ek olarak, markalar, arama işlevine odaklanan ek deneyler yapmak isteyebilir. Kullanıcıların birkaç kategoriye veya PDP’ye göz attıktan sonra sitenizi terk ettiğini fark ettiğinizi varsayalım. Bu durumda, ilgilendikleri bir ürünü ortaya çıkarmak için ek bir çaba olarak onları yerinde arama yapmaya teşvik etmek isteyebilirsiniz. Özellikle büyük ürün katalogları olan şirketler için yararlıdır, arama menüsü tasarımının farklı varyasyonlarını test etmeyi düşünün, böylece sayfada daha belirgin görünür ve kullanıcıların dikkatini çeker.

6. Kategori Sayfaları Arasında Gezinme

Ürün listeleme sayfalarını (PLP’ler) ve ürün detay sayfalarını (PDP’ler) tasarlamak için en iyi uygulama, sayfalar arasında e-ticaret gezinmesini optimize etmektir. Bir kullanıcı bir PDP’ye ulaştığında, aradıklarını bulamadıkları takdirde ilk arama sonuçları sayfasına kolayca dönmek isteyebilirler. Sitede gezinmeyi kolaylaştırmak için içerik haritalarını entegre ederek, sayfalar arasında ileri geri gezinirken kullanıcıların sitenizdeki yerlerini kaybetmediğinden emin olun.

Ekmek kırıntıları, genellikle bir web sayfasının üst kısmında görünen ve kullanıcının mevcut sayfaya ulaşmak için sayfalar arasındaki yolunu gösteren doğrusal bir gezinme ekranıdır (örneğin, Kadınlar > Ayakkabılar > Botlar > Ayak Bileği Botları > Blok Topuklar). İçerik haritası izindeki her öğe tıklanabilir olmalı ve kullanıcıyı o belirli sayfaya geri götürmelidir.

Mobil site ve uygulama deneyimlerinizin masaüstü deneyimi kadar kusursuz olması bir bütündür. Her zamankinden daha fazla müşteri mobil cihazlardan alışveriş yaptığından, tüm gezinme optimizasyonlarının mobil envanterinizde doğru şekilde oluşturulduğundan ve mobil öncelikli optimizasyonları içerdiğinden emin olun.

Dikkate alınması gereken bazı basit şeyler, menü tasarımı, menülerin sabit mi yoksa gizli mi, dikey mi yoksa yatay mı olması gerektiği, menünün sağ mı yoksa sol tarafta mı oluşturulacağı ve daha fazlasıdır. Diğer bir husus, markanızın menüleri hızlı bir şekilde ortaya çıkarmak ve gizlemek için bir hamburger menüsü kullanması gerekip gerekmediğini değerlendirmek ve mobil sitenizde veya uygulamanızda gayrimenkulü en üst düzeye çıkarmaktır.

Sitenin gayrimenkulünü en üst düzeye çıkarmayı denerken, ekiplerin özellikle mobil tasarım için güvenebileceği bazı ek stratejiler vardır. İçerik haritaları bir mobil ekrana tam oturmuyorsa, örneğin bir PDP’ye göz atarken kullanıcıları ana kategori sayfasına geri yönlendirmek için kategori başlıklarını kullanmayı düşünün.

Bu, görüntülenen ürün onların ilgi alanlarına uymuyorsa, mobil siteyi veya uygulamayı terk etmek yerine ürünleri keşfetmeye devam etmelerini teşvik edecektir. Navigasyon tasarımına dair ihtiyaçlarınızı gelin birlikte belirleyelim hemen Check-Up başlatabilir ve ürününüzün ihtiyaçlarını uzmanlarla birlikte giderelim.

Ürün Doktoru İhtiyacına Birlikte Karar Verelim

Ürününüz için Check-up Yaptırın

Ürününüzün yardıma mı ihtiyacı var? Check-up paketlerimizle ilgili destek alın.

Online görüşme talebi oluşturun

Bu Yazıda Faydalanılan Kaynaklar

Girişimciler için Ücretsiz!

UX Kontrol Listesi

Girişimciler için hazırladığımız UX Kontrol Listesi şimdi yayında!
Kontrol Listesini indirerek girişiminizin UX ihtiyaçlarını önceliklendirin!

Kontrol Listesini Edinin

Mentörlerimizle Görüşün

En Hızlı Şekilde Ürününüzle İlgili Destek Alın!

İşlemleri tamamladıktan sonra en kısa sürede uzmanlarımızın uygun zamanı için bir bağlantı alacaksınız.

Mentörlerle Birebir Görüşün
No items found.

Servis Hakkında

UX Audit, bir web sitesinin ya da uygulamanın eksiklerini belirlemeye ve kullanıcı deneyimini kusursuz hale getirmeye yardımcı olur.  UX Audit servisimizi tercih ettiğinizde uzmanlarımız, ürününüzün mevcut kullanıcı deneyimini değerlendirirler. Bu değerlendirmeyi yaparken hem kişisel tecrübelerini hem de Jacob Nielsen tarafından oluşturulmuş "Sezgisel Analiz Maddeleri"ni dikkate alırlar.

Daha Fazlasını Öğren
Kullanıcı deneyiminizi nasıl geliştirebileceğinizi öğrenin

Servis Hakkında

Ürününüzün ne kadar kullanılabilir olduğunu biliyor musunuz? Mükemmel bir kullanıcı deneyimi, ürününüzü başarıya ulaştırmanın ilk adımıdır. Ürününüz harika çözümler sunabilir ancak kullanılabilir olmazsa tercih edilmez. UX Audit Call hizmetimizle ürününüzün kullanılabilirlik sorunlarını tespit ediyor ve bu sorunların çözülmesi için uygun aksiyonları belirlemenize yardımcı oluyoruz.

Daha Fazlasını Öğren
Kullanılabilir ürünler yaratmanıza yardımcı olalım.

Servis Hakkında

Bilinen bir yanılgının aksine Kullanıcı Arayüzü (UI), uygulamanızın veya web sitenizin sadece ne kadar güzel olduğuyla ilgili değildir, kullanıcı etkileşimini anlamak ve geliştirmekle ilgilidir. UI Audit, ürünün kendisini görsel dilde nasıl ifade ettiğine odaklanır ve hangi yönlerinin eksik olduğunu tespit eder.

Daha Fazlasını Öğren
Arayüz tasarımınızı değerlendirelim.

Servis Hakkında

Web siteniz, markanızın dijital dünyadaki görünen yüzüdür ve dönüşüm sağlamak için 7/24 hizmet verir. Bu sebeple en iyi performansla çalıştığından ve kullanıcıları müşteriye dönüştürdüğünden emin olmanız gerekir. Tasarım ile uyumlu kodlanmış, performans puanı yüksek ve hızlı yüklenen web siteleri ise kullanıcılarınız için güvenilirdir ve istediklerini onlara hızlıca verir. Diğer bir deyişle, bu web siteleri kullanıcıları müşteriye dönüştürür. Front-End Audit hizmetimiz ise web sitenizin front-end kısmına odaklanır ve buradaki eksikleri görmenizi sağlayarak web sitenizi en iyi haline getirmenize yardımcı olur.

Daha Fazlasını Öğren
Tasarımla uyumlu kodlanmış web sitenize kavuşmanıza yardımcı olalım.

Servis Hakkında

Logonuzun tasarımından satış metninde seçtiğiniz kelimelere kadar insanların ürünleriniz hakkındaki görüşlerinizi etkileyen çok sayıda marka bilinci oluşturma yolu vardır. Brand Audit ise markanız için bir marka sağlığı denetimidir ve markalama konusundaki eksiklerinizi görerek işinizi başarıya ulaştırmanızda size yardımcı olur. Brand Audit hizmetimizi tercih ettiğinizde uzmanlarımız tarafından hazırlanmış marka strateji workshop’u uygulanarak belirli metriklere göre markanız değerlendirilir ve markanız için yol haritası çizilir.

Daha Fazlasını Öğren
Markanızın eksiklerini hızlıca öğrenin.

Diğer Blog Gönderileri

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.