Mobil Uygulama Geliştirirken Kaçınmanız Gereken 10 Hata!

Dijital dönüşümü gün geçtikçe alışkanlıklarımıza kadar hissederken bunun temel faktörlerinden birisi de Mobil Uygulamalar. Yazılım sektörüne olan ilgi artarken dijital pazarı etkileyen bir mobil geliştirme endüstrisi de mevcut. Peki, endüstri bizlere neler sunar?

Check-Up Başlat

İstatistiklere göre, App Store ve Google Play Store’da 4.27 milyondan fazla uygulama mevcut. Bu sayı gün geçtikçe de artıyor. Fakat tüm uygulamalar başarı yakalayamaz, peki bunun sebebi ne olabilir hiç merak ettiniz mi? Rekabetçi bir pazarda başarıyı yakalamak zordur ve işletmeler gün geçtikçe müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayan dijital öncelikler üzerinde çalışıyor. Ancak bazı kaçınılması gereken noktalar mevcut. Bu yazıda da mobil uygulama geliştirirken kaçınmanız gereken 10 hatayı sizlerle paylaşıyoruz.

1. Çok Fazla Platform için Uygulama Geliştirme

Mobil uygulama geliştirirken doğru platform herkesin aklına gelen temel çatışmalardan biridir. Gerçekten doğru platformları seçtiğimizden emin miyiz? Genelde birçok kuruluş mobil uygulamalarını çoğu platform için aynı anda geliştiriyor. Seçimleriniz aslında sizleri doğru cevaplara götürecektir. Hedef kitlemizin büyük bir çoğunluk olduğunu düşünürsek Android kullanıcılarının İOS kullanıcılarından daha fazla olduğu bilinmekte, bu sebepten ötürü uygulamayı Android'de oluşturmak daha mantıklı olacaktır. Uygulama içi ödeme yapmada İOS, Android'e kıyasla daha iyi bir konumda. Bu seçimler kriterlere göre şekillenebilir. Ancak başlangıç için tek bir platformu tercih etmek sizlere analiz yapmanız ve uygulama içinde belli soruları cevaplamanız için zaman kazandıracaktır.

2. Tasarımsal Farkları Görmezden Gelme

Platformlar arası işletim sistemi farklılıklarını görmezden gelmek müşterilerinizi görmezden gelmeye benzer. Tasarım konusunda işletim sistemleri farklı yaklaşımları besler. Bu konuda kullanıcı deneyimi önemli bir kriterdir. Farklılıkları fark etmek çok zor değil örneğin:

  • Android cihazlarda fiziksel gezinme düğmeleri bulunurken İOS cihazlarda bu özellik yoktur.
  • Android materyal tasarımı konsepti üzerine inşa edilirken, İOS donanım özellikleri dikkate alınmıştır.
  • Farklı para kazanma yöntemleri inşa edilmiştir.
  • İOS cihazları sürekli güncellemelerle karşılaşırken, Android sürümleri bu konuda daha parçalıdır.

Bunlar en yaygın olarak bilinen farklılıklardır.

3. Fazla Özellikten Bir Zarar Gelmez

Mobil Geliştirme Endüstrisi büyüdükçe uygulamalara bakış ve yaklaşım da değişiyor. Fazla özellik içeren mobil uygulamalar kullanıcıların kafasını karıştırabilir ve uygulamayı kaldırmak kullanıcılarınız için bir çözüm olabilir. Bu durumu kontrol altına almak için uygulamanızı öne çıkaran ana özellikleri belirlemelisiniz. Uygulamada odak bir nokta yaratmak, uzmanlık kazanmak uygulamanızı büyük ölçüde etkileyecektir.

Çok fazla özellik olan uygulamaların temel varacağı nokta analizler sonunda o özelliğe veda etmeye karar vermeleridir. Bu duruma karşı nasıl bir soru sormalıyız?

“Müşterimiz bu özelliğe ihtiyacı var mı, bu özellik bir sorunu çözüyor mu? Çözüyorsa farklı alternatif yolları var mı?”

Bir uygulamanın ne kadar fazla özelliği varsa geliştirilmesi o kadar zor olur. Bu nedenden ötürü bu virüse de dikkat edilmesi gerekmektedir.

4. Kullanıcı Deneyimlerini Geliştirmeme

Kullanıcı Deneyimi konusunda sizleri tatmin eden mobil uygulamalar genelde unutulmazdır. Birçok uygulama bu konuda kullanıcı dostu yerine, cep dostu faaliyetler gerçekleştirmekte. Sürekli araya giren reklamlar, kullanıcıdan izin istemek vb. yorucu durumlar müşterilerinizi olumsuz etkileyebilir. Uygulamanızın başarılı olmasını istiyorsanız kullanıcı deneyimini geliştirmek için çalışmanız gerekir. Tasarımlarınızı da kullanıcı odaklı yapmalısınız.

Kullanıcı Dostu bir mobil uygulama müşterileriniz için doğru bir tercihtir. Hedef kitleniz de bu konuda rol oynayacaktır. Hedef kitlenizi iyi tanımalısınız ve doğru soruları yöneltmelisiniz. Bir kullanıcı dostu faaliyet geliştirmek istiyorsanız müşterilerinizi oyuna davet etmekten çekinmeyin.

5. Geri Bildirimden Uzak Durma

Test aşaması ve geliştirmenin ilk adımlarında kullanıcılar tarafından gelen geri bildirimler oldukça önemlidir. Bunun için bir organizasyon gerekebilir. Eleştiriye ve gelişime açık olmak en az geri bildirim kadar önemlidir. Her gün uygulamanıza yeni ziyaretçiler çekmek oldukça zahmetli bir iştir. Her kullanıcının da farklı beklentileri vardır. Genel olarak kullanıcı gözünden uygulamalar İlk İzlenim= Son İzlenimdir. Kullanıcıları uzun kayıt veya geri bildirim formları doldurmaya zorlamayın.

Kullanıcıları deneyime davet edilmesi ve müşteri odaklı bir gelişim alanı oluşturulması geri bildirimlerini etkileyecektir. Geri bildirimler uygulamanızı geliştirmek ve zamanında harekete geçmek, analiz yapmak için harekete geçirici bir etkiye sahiptir.

6. Uygulamayı Testlerden Uzak Tutma

Uygulamanızın yayınlanmadan önce birçok kez test edilmemesi farklı sorunlara sebebiyet verebilir. Uygulamanın farklı seviyelerde test edilmesi işlevsellik, kolaylık, tasarım gibi uygulamanın tüm yönlerine dair dürüst bir geri bildirim sağlar. Testiniz bittikten sonra uygulamanızı yeniden düzenleyin. Mobil uygulamanın temel unsurlarından biri de ürün testidir. Doğru adımlar nelerdir?

  • Hedef kitleye göre bir test oluşturulması.
  • Her kullanıcının davranışları analiz edilir. Bu analizin içerisinde uygulamayı ne sıklıkla kullandıkları, müşteri kazanma maliyetinin ne kadar olacağı, hizmet olarak nelerden yararlandıkları, ihtiyaçların karşılanma çıktıları,
  • Çalışma devam ederken geliştirmeler yapılır.
  • Kullanıcı başına maliyetin belirli bir süre sonrasında elde edilen kardan daha az olana kadar hipotezler üretilir ve tüm adımlar başarılı olana kadar tekrarlanır.

Hedefiniz 1 milyon kullanıcı ise, uygulamayı 1.5 milyon civarında kişi test etmenizde fayda var, kullanıcı sayısındaki ani artış uygulamanın vereceği tepkiyi ölçmek için öngörü olacaktır. Uygulamanın sık sık çökmesi kullanıcı açısından olumsuz bir durumdur.

7. Pazarlama Stratejisini Yok Sayma

Uygulamanızı tanıtma yolları, kullanıcılarla etkileşim, iletişim kanalları, analitik araçlar, reklam araçlarının tümü vb. konular doğrudan pazarlama stratejisi ile ilgilidir. Üzerine düşünülmesi halinde geliştirilebilir ve büyüyebilen bir yapıdır. Üzerinde yapılan geliştirmeler ve stratejiler müşteri katsayınızın üzerinde bir etki yaratır. Uygulamanın uygun pazarlanması hakkında bir yol haritası sunar.

Tanıtımın birçok yolu vardır özellik içinde bulunduğumuz dijital dönüşüm ve gelişen teknoloji bu alanda oldukça çeşitli. Örneğin bloglar, makaleler, sosyal medya, PR Ajansları, influencerlar, işbirlikleri vb. gibi yöntemlerle uygulamanın öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.

8. Zamansız Güncelleme

Çok sık ve zamansız güncellenen bir uygulamalar kullanıcılar tarafından olumsuz bir muamele görmekte. Uygulamanın sürdürülebilir bir başarıya dönüşmesi için doğru zamanda doğru güncellemenin yapılması önemlidir. Güncellemelerde rakiplerinizin farkında olarak harekete geçmelisiniz. Uygulamalar için bakım bir süreçtir. Gerekli değişikliklerden emin olunmalıdır. Hataların üzerinden gelmek için güncellemeler kurtarıcıdır. Kullanıcılara güncelleme detayları hakkında da bilgi vermek özellikleri daha fark edilebilir kılacaktır.

9. Teknik Gereksinimlerin Öngörülememe

Teknik özellikleriniz hakkında kullanıcılarınız hakkında bilgi vermek, özelliklerin farkındalığını oluşturmak önemlidir. Açıkça tanımlanmış görünebilir ve doğal olmalıdır. Bu noktada bir uygulama geliştirirken doğru bir kaynaktan faydalandığınızdan emin olmalısınız. Sunucu mimarisi, veri tabanı yapısı gibi teknik bilgiler sizlere sonradan sıkıntı çıkarmaması adına kontrolleri sağlanmalı ve doğru bir yol haritası oluşturmalısınız. Bu teknik bilgilerin anlaşılması açısından belli başlıklar halinde ele alabilmek, müşteri ile bu teknik özellikleri paylaşabilmek sizlere gelişim sağlayacaktır.

10. Sorgulamamak

Mobil uygulama geliştirirken bu yolculuğa çıkarken sürecin hatırlanması ve “Neden buradayız?” sorusuna verilen temel cevapların sorgulanması, kararlılık konusunda belli fikirler edinmek açısından yararlı olabilir. Bizler gelişen ve değişen varlıklarız ve neler olduğunu anlamamız için sık sık etrafa bakmamız gerekir. Bazen yön değiştirir bazen de yeniden inşa ederiz. Tam olarak fikre bağlı kalmadan değişimler için belli bir esneklik anlayışına ve cesarete sahip olmamız gerekir.

Değişimleri yaratırken klonlamak yerine farklı bir mobil varlığa sahip olmak avantaj sağlar. Kullanıcıların gözünden bakabilmek gelişim sürecinde empatiyi besler. Ekip içerisindeki iletişim de dahilinde bazen kendimiz ve ekibimiz ile düşündürücü sorular sormaktan kaçınmayın. Bu sizleri daha derin bir yolculuğa çıkaracaktır.

Bir mobil uygulama geliştirilirken sakınmanız gereken 10 hatayı sizlerle keşfettik. Kullanmaktan keyif aldığınız uygulamaların geliştirme aşamalarında bu hatalara dair aksiyon alınmasıyla hayatlarımızın bir parçası haline geldi. Mobil uygulamanızın şifası Ürün Doktoru'nda, hemen Check Up başlat ve ihtiyaçlarınıza birlikte aksiyon alalım.

Ürün Doktoru İhtiyacına Birlikte Karar Verelim

Ürününüz için Check-up Yaptırın

Ürününüzün yardıma mı ihtiyacı var? Check-up paketlerimizle ilgili destek alın.

Online görüşme talebi oluşturun

Bu Yazıda Faydalanılan Kaynaklar

Girişimciler için Ücretsiz!

UX Kontrol Listesi

Girişimciler için hazırladığımız UX Kontrol Listesi şimdi yayında!
Kontrol Listesini indirerek girişiminizin UX ihtiyaçlarını önceliklendirin!

Kontrol Listesini Edinin

Mentörlerimizle Görüşün

En Hızlı Şekilde Ürününüzle İlgili Destek Alın!

İşlemleri tamamladıktan sonra en kısa sürede uzmanlarımızın uygun zamanı için bir bağlantı alacaksınız.

Mentörlerle Birebir Görüşün
No items found.

Servis Hakkında

Web siteniz, markanızın dijital dünyadaki görünen yüzüdür ve dönüşüm sağlamak için 7/24 hizmet verir. Bu sebeple en iyi performansla çalıştığından ve kullanıcıları müşteriye dönüştürdüğünden emin olmanız gerekir. Tasarım ile uyumlu kodlanmış, performans puanı yüksek ve hızlı yüklenen web siteleri ise kullanıcılarınız için güvenilirdir ve istediklerini onlara hızlıca verir. Diğer bir deyişle, bu web siteleri kullanıcıları müşteriye dönüştürür. Front-End Audit hizmetimiz ise web sitenizin front-end kısmına odaklanır ve buradaki eksikleri görmenizi sağlayarak web sitenizi en iyi haline getirmenize yardımcı olur.

Daha Fazlasını Öğren
Tasarımla uyumlu kodlanmış web sitenize kavuşmanıza yardımcı olalım.

Servis Hakkında

UX Audit, bir web sitesinin ya da uygulamanın eksiklerini belirlemeye ve kullanıcı deneyimini kusursuz hale getirmeye yardımcı olur.  UX Audit servisimizi tercih ettiğinizde uzmanlarımız, ürününüzün mevcut kullanıcı deneyimini değerlendirirler. Bu değerlendirmeyi yaparken hem kişisel tecrübelerini hem de Jacob Nielsen tarafından oluşturulmuş "Sezgisel Analiz Maddeleri"ni dikkate alırlar.

Daha Fazlasını Öğren
Kullanıcı deneyiminizi nasıl geliştirebileceğinizi öğrenin

Servis Hakkında

Bilinen bir yanılgının aksine Kullanıcı Arayüzü (UI), uygulamanızın veya web sitenizin sadece ne kadar güzel olduğuyla ilgili değildir, kullanıcı etkileşimini anlamak ve geliştirmekle ilgilidir. UI Audit, ürünün kendisini görsel dilde nasıl ifade ettiğine odaklanır ve hangi yönlerinin eksik olduğunu tespit eder.

Daha Fazlasını Öğren
Arayüz tasarımınızı değerlendirelim.

Diğer Blog Gönderileri

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.