Dünyaca Bilinen Şirketlerden 10 Pitch Deck Sunum Örneği!

Pitch Deck sunumu işletmenizin yolculuğunu şekillendirecek önemli noktalardan bir tanesidir. Yatırımcılara sunduğunuz slaytları güçlü kılmanız adına dünyaca ünlü şirketlerden 10 Pitch Deck sunum örneklerini birlikte inceliyoruz.

Check-Up Başlat

Bir zamanlar adını şimdilerde duyduğumuz şirketler, girişim veya startuplar yolculuklarının başında Pitch Deck sunumu oluşturmak zorundaydılar. Kimi zaman yolculuklarından ilham aldık, kimi zaman da eksiklikleri gelişen teknolojiyi kullanıp yeni teknikler geliştirdik. Ürün Doktoru sizler için 10 Pitch Deck sunum örneğini bir araya getirdi.

1. Dropbox Pitch Deck

Dropbox, bilinen bulut depolamanın öncülerinden biridir ve 2007'deki tanıtım sunumları, insanların önemli verileri depolama ve paylaşma biçiminde devrim yaratmakla ilgiliydi. Şirket yaklaşık 1,7 milyar dolar fon topladı ve JP Morgan ve Sequoia Capital gibi popüler yatırımcılar tarafından destekleniyor.

Dropbox’ın Pitch Deck sunumunu rakiplerinin arasında öne çıkaran unsur, tüm bulut depolama fikirlerine yönelik arkasındaki “Neden”i ele alma şeklidir. Dropbox, insanların dosyalarla çalışma şeklini değiştirerek topluma nasıl fayda sağladığını fark edeceksiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta!

Ürününüzün daha iyi olduğunu göstermek için rakiplerinizle bir karşılaştırma yapın. Özelliklere odaklanın, ardından bu özelliklere neden yatırım yapmaya değer olduğunu açıklayın. Dropbox, dijital cihazların artan kullanımı ve daha fazla dağıtılmış/uzak hedef kitleleriyle ilgili eğilimleri vurgulayarak özellikleri vurguluyor.

2. Tinder Pitch Deck

Önceki adıyla Matchbox olarak bilinen Tinder, dünyanın en popüler flört uygulamalarından biridir. Pitch Deck sunumu herhangi bir finansman turuna resmi olarak bağlı olmasa da, uygulama sadece üç turda 50 milyon doların üzerinde para toplamayı başardı.

Sorunu kısa bir hikayeyle ileterek ve çözüm hakkında konuşmak yerine bunu uygulamalı göstererek etki alanı oluşturdu. Sonraki birkaç slayt, uygulamanın işlevselliğine, nasıl çalıştığına ve sağladığı değere derinlemesine inmektedir.  Adım adım ekran görüntülerini kullanarak, uygulamayı vurguluyorlar. İki kısa slaytta, geliştirilmekte olan ek özellikleri ve gelir fırsatını veya nasıl para kazanmayı planladıklarını özetlemektedirler.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta!

Bir sorunu açıklamak için hikaye anlatımını kullanmak anlaşılmasını kolaylaştırabilir. İyi bir satış konuşması, yatırımcıları müşterilerin yerine koyar ve doğal olarak çözüm hakkında bilgi edinmek için onları daha çok meraklandırır. Çözümü açıklamak için ürününüzün işlevselliğini kanıtlayabilirsiniz. Tinder, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için uygulamada nasıl gezineceğini adım adım ekran görüntüleri ile anlatarak bunu başarıyor.

3. Airbnb Pitch Deck

En iyi Pitch Deck sunumlarından bazıları, bilgileri hızlı bir şekilde sindirilebilir, kolay anlaşılır bir şekilde sunar. Airbnb’nin parladığı yer burasıdır. Airbnb’nin Pitch Deck sunumu genellikle en iyilerden biri olarak gösterilir, sunum sayesinde Airbnb’nin 112 milyon doların üzerinde para toplamasına yardımcı oldu .

Her slayt, bilgiyi hızlı ve verimli bir şekilde sunan nispeten basittir. Aynı zamanda, sadece metne yapışmanın tuzaklarından kaçınırlar, noktalarını benzer şekilde gösteren resimler ve çizelgeler eklerler.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta!

Hedef kitlenizi sıkmak istemezsiniz, ancak aynı zamanda ürün veya hizmetinizin bilmelerini de istersiniz. Airbnb’nin Pitch Deck sunumu, sadeliğin en iyi örneğidir.

4. Uber Pitch Deck

Uber ilk başladığında UberCab adını taşımaktaydı. Aramanız veya kaldırımda beklemeniz gerekmeyen sizi dakikalar içinde alacak taksilerin olması fikrini taşıyordu. İlk fikirleri Uber’in bugünkü durumunu tam olarak yansıtmasa da, orijinal sunumları bir ürüne inanmanın örneği. Bu sunum, UberCab’in taksilerin çalışma şeklini sonsuza kadar nasıl değiştirebileceği hakkında ayrıntılı bilgi veriyor.

Genelde mesajın iletmesi adına ağırlıklı olarak madde işaretleri ancak basit ve kısa süreli oldukları için işe yararlar. Madde işaretleri, uzun açıklamalar yerine tercih edilebilir. Ubercab o zamanlar küçük bir işletme olduklarından dolayı gösterecek bir büyümeleri olmadığı için çizelgeleri yoktu. Uber bir gerçeğe güveniyordu: Fikirleri oyunun kurallarını değiştirmekti.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta!

Sahip olduğunuz tek şey harika bir fikir olsa bile, bu fikre şiddetle inanmak, onu gerçeğe dönüştürmek için ihtiyaç duyduğunuz finansmanı elde etmenize yardımcı olabilir. Süslü çizelgeleri ve uzun açıklamaları unutun en iyi sunum desteleri onu basitleştirir ve konuya çabucak ulaşır.

5. Foursquare Pitch Deck

Foursquare önceden çok büyük bir kitleye sahipti. Evet, Foursquare hala var ve başlangıçta olduğundan çok daha fazlasını sunuyor. Foursquare’in genç günlerinde, bir fikri ve Pitch Deck sunumu olan sadece iki adamı temsil ediyordu.

Foursquare Pitch Deck sunumu, genellikle uzun metin bölümlerine sahiptir. Uzun madde işaret açıklamaları ve gerçek ekran görüntülerini içeren mobil cihaz maketleri de var. Ekran görüntüleri her bir işlevi görselleştirir.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta!

Yalnızca bir tür kullanıcıya odaklanmak yerine fikrinizin, şirketinizin veya ürününüzün ilgili tüm paydaşlara nasıl fayda sağlayacağını gösterebilirsiniz. Bu Pitch Deck’in başarısının büyük bir kısmı, Foursquare uygulamasının hem şirketlere hem de kullanıcılara nasıl fayda sağladığını göstermesidir.

6. LinkedIn Pitch Deck

Yatırımcı sunumunuzu tasarlama şekliniz, hedef kitleniz ve ürününüze yatırım yapmasını umduğunuz insanlar gibi birçok şeye bağlıdır. LinkedIn’s Series B Pitch Deck sunumu özellikle daha ciddi, iş odaklı bireylere yöneliktir, çünkü ürünü kullanacak hedef kitle bunlardır.

Yatırımcı sunumları, daha sanatsal ve stilize öğeler yerine, sitenin değerini mantıksal olarak tanımlayan basit gerçekler ve verilerle doludur. Hatta LinkedIn bir adım daha ileri gidiyor ve belirli hizmetler için en çok kullanılan mecralar ile eski rakipleri arasındaki ilişkileri gösteriyor.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta!

Yatırımcı sunumu içeriğinizi hedef kitlenize göre uyarlayın. Ürününüz veya hizmetiniz genç nesli hedefliyorsa, pop kültürü ve tanıdık terimlere daha fazla referansınız olabilir. Verilere eğimli bir gruba adım atıyorsanız, sunumunuz daha düzenli ve verilerle dolu olmalıdır.

7. Snapchat Pitch Deck

2011 yılında Snapchat, kaybolan fotoğraf ve videoları paylaşma fikrini ortaya attı. 2014'ten sonraki sunumları tam olarak bir yatırımcı Pitch Deck sunumu değil. Snapchat, bu sunumu ürünlerini ve pazarlama değerini tanıtmak ve onları bir işletme hesabına kaydolmaya ikna etmek için tasarladı.

Minimalist ve etkili bir Pitch Deck örneği olarak sunulmakta. Slaytlar temiz ve görsellerle dolu, bu da işletmelerin hızlıca gözden geçirmesini ve konuyu anlamasını kolaylaştırıyor. Özellikle “Neyi Snap Yaparım?”ı ve “Kelimeleri Çıkarın” slaytlarını seviyoruz, çünkü işletmelere uygulamayı pazarlama amacıyla nasıl kullanabileceklerini görsel örnekler yardımıyla gösteriyor.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta!

Slaytlarınıza metin eklemek her zaman çözüm değildir. Görüntüleri kullanmak, insanları ürününüzün özellikleri ve işlevleriyle tanıştırmak için çok daha etkili olabilir.

Ayrıca, hedef kitlenizin gerçek örneklerde mi yoksa kurgusal örneklerde mi daha fazla değer bulacağını düşünün. Snapchat, işletmelere yeni pazarlama fırsatlarından nasıl yararlandığını göstermek için platformu kullanan mevcut markalardan gerçek örnekler kullanır.

8. YouTube Pitch Deck

2 milyardan fazla kullanıcısıyla YouTube, dünyanın en büyük video paylaşım platformudur. Şirket, sadece iki turda yaklaşık 83,5 milyon dolar fon topladı. YouTube Pitch Deck sunumu, 2005 yılında Sequoia Capital’e adım attıkları ilk finansman turundan. O zamanlar platformun 10.000'den az kullanıcısı vardı.

YouTube’un yatırımcı sunumu, geleneksel satış konuşması sunumu taslağının nasıl göründüğüne dair sağlam bir örnektir. Bu Pitch Deck’in oldukça eski olduğunu unutmayın, bu yüzden iyi tasarım ve görsellerden yoksundur. Buna rağmen, sorunu vurgulayarak, kesin çözümü sunarak, rekabeti listeleyerek ve satış ve dağıtım planının ana hatlarını çizerek önemli ayrıntıları kapsıyor.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta!

Ürününüz benzersiz ve rekabette daha iyiyse, kendini satacaktır. Satış sunumları söz konusu olduğunda, tasarıma çok fazla odaklanmasanız bile harika ürünlerin yatırımcıları çekmesi önemlidir. Neyi başarmayı planladığınız ve oraya nasıl varmayı planladığınız gibi tüm önemli ayrıntıları sunumunuza dahil ettiğinizden emin olun.

9. Facebook Pitch Deck

Arkadaşlarımız, ailemiz, meslektaşlarımız, evcil hayvanlarımız ve genel olarak dünya ile bağlantıda kalmamıza yardımcı olan sosyal medya platformu  Facebook’u hepimiz biliyoruz. Şimdiye kadar, Facebook 2.3 milyar doların üzerinde finansman sağladı ve 2004'teki bu Pitch Deck sunumunu, Mark Zuckerberg’in dünyanın en büyük sosyal ağını kurmasına yardım etmede önemli bir rol oynadı.

Başlangıçta, Facebook Harvard Üniversitesi’ndeki öğrenciler, mezunlar, öğretim üyeleri ve personel için oluşturuldu. Daha sonra diğer okulları ve üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişledi, ancak akademik kurumları aşması ve dünyayı ele geçirmesi uzun sürmedi. Facebook o sırada gerçekten para kazanmadığından, fikrini satmak için sosyal kanıtlara, kullanım ve katılım istatistiklerine güveniyordu.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta!

Başlangıç olarak, fikrinizi desteklemek için her zaman finansal verilere sahip olmanız gerekmez. Şu anda gösterilecek herhangi bir gelir veriniz yoksa, büyüme potansiyeli gösteren kullanım, katılım ve kitle ölçümleriyle güçlü bir kalıcılık oluşturabilirsiniz. Müşteri incelemeleri ve referansları işletmenizin büyüme potansiyeliniz hakkında bilgi vermesi işinize yarayabilir.

10. Wise (TransferWise) Pitch Deck

Eskiden TansferWise olarak bilinen bu Londra merkezli para transferi hizmeti, öncelikle, kullanıcılara önceden ödemeleri gereken tutarı gösterirken, transferler için minimum bir ücret talep eden yenilikçi fiyatlandırma modeli nedeniyle popülerlik kazandı.

2011'deki kuruluşundan bu yana, şirket 13 turda yaklaşık 1,3 milyar dolar fon topladı. Pitch Deck sunumu 2012'de Wise’ın 1,3 milyon dolarlık fon sağlamasına yardımcı oldu. TransferWise’ın sunumu basit ve anlaşılırdı. Aşırıya kaçmak ya da çok yaratıcı olmaya çalışmak yerine doğrudan konuya girerek ne yaptıklarını açıkça bildiklerini gösteriyorlar.

Wise Pitch Deck’in metin ve görsel dengesi vardır bu sayede çok fazla bilgiyle bunalmış hissettirmez. Ayrıca kısa ve uzun vadeli önceliklerini de belirlemeleri, önlerinden olan bir buçuk yıl için iyi bir yol haritasına sahip olduklarını göstermekte.

Dikkat Edilmesi Gereken Nokta!

Ürününüzün ve değer teklifinizin yatırımcı sunumunuzun tasarımına rehberlik etmesine izin verin. Sağlam bir problem çözüyorsanız, çok fazla kelime kullanmayın, bunun yerine sayıları kullanın. TransferWise’ın öne çıkış noktası, düşük maliyetli para transferleriydi (ve hala da öyle) ve bunu netleştirmek için hiç zaman kaybetmediler.

Pitch Deck sunumu işletmeniz için önemli bir kaynak olabilecek potansiyele sahip. Yatırımcı sunumunuzda olan ihtiyaçlarınızı Ürün Doktoru Check-Up başlatarak belirleyebilir uzmanlarımız ile Pitch Deck sunumunuza farklı bir bakış açısı sağlayabilirsiniz.

Ürün Doktoru İhtiyacına Birlikte Karar Verelim

Ürününüz için Check-up Yaptırın

Ürününüzün yardıma mı ihtiyacı var? Check-up paketlerimizle ilgili destek alın.

Online görüşme talebi oluşturun

Bu Yazıda Faydalanılan Kaynaklar

Girişimciler için Ücretsiz!

UX Kontrol Listesi

Girişimciler için hazırladığımız UX Kontrol Listesi şimdi yayında!
Kontrol Listesini indirerek girişiminizin UX ihtiyaçlarını önceliklendirin!

Kontrol Listesini Edinin

Mentörlerimizle Görüşün

En Hızlı Şekilde Ürününüzle İlgili Destek Alın!

İşlemleri tamamladıktan sonra en kısa sürede uzmanlarımızın uygun zamanı için bir bağlantı alacaksınız.

Mentörlerle Birebir Görüşün
No items found.

Servis Hakkında

Startup’ların her geçen gün önem kazandığı ve sayısının arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu durum ise yatırımcı bulmak konusunda rakiplerinizi geride bırakma gerekliliği yaratıyor. Sermaye artırmak, değerli ittifaklar sağlamak veya paydaşlarınızı sizinle ortaklıklarını sürdürmeye ikna etmek için onlara içerisinde ikna edici verilerin de yer aldığı bir dokümanlar seti sunmalısınız. Startup sunum dosyası olarak da adlandırabileceğimiz bu dosyanın içeriğini Pitch Deck Review hizmetimizle sizin için inceliyor ve geri bildirimlerde bulunuyoruz.

Daha Fazlasını Öğren
Yüksek isabetli sunum hazırlamanıza ve yatırımcılarınızı ikna etmeye yardımcı olalım.

Servis Hakkında

Logonuzun tasarımından satış metninde seçtiğiniz kelimelere kadar insanların ürünleriniz hakkındaki görüşlerinizi etkileyen çok sayıda marka bilinci oluşturma yolu vardır. Brand Audit ise markanız için bir marka sağlığı denetimidir ve markalama konusundaki eksiklerinizi görerek işinizi başarıya ulaştırmanızda size yardımcı olur. Brand Audit hizmetimizi tercih ettiğinizde uzmanlarımız tarafından hazırlanmış marka strateji workshop’u uygulanarak belirli metriklere göre markanız değerlendirilir ve markanız için yol haritası çizilir.

Daha Fazlasını Öğren
Markanızın eksiklerini hızlıca öğrenin.

Servis Hakkında

Kısaca AR-GE olarak adlandırılan araştırma ve geliştirme çalışmaları sürdürülebilir olmak için finansal desteğe ihtiyaç duyar. İyi bir fikriniz ya da ürününüz olabilir ancak bu girişiminizin yatırımcılar tarafından anlaşılması ve gereken desteği alması için yeterli değildir. Bazen fikirlerinizin veya ürettiğiniz yeniliklerin test edilmesi ve profesyonel bir göz tarafından değerlendirilmesi gerekir. AR-GE Audit hizmetimizi tercih ettiğinizde inovasyon kapasitenizi ölçeriz ve fikirlerinize uygun finansman kaynaklarını belirlemenize yardımcı oluruz.

Daha Fazlasını Öğren
AR-GE destek potansiyelinizi keşfetmenize yardımcı olalım.

Diğer Blog Gönderileri

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.