E-Ticaret Sitenizde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Nokta!

E-Ticaret, 2000’li yıllardan sonra gelişen teknolojinin önemli bir parçası olmakla beraber günümüzde oldukça yaygınlaşmış, dijital dönüşümüne ve evrimine devam eden ticaret sistemidir. Teknolojinin gelişmesi ve bilginin artmasıyla beraber büyük bir pazar payı ortaya çıktı. Pazar payının yarattığı etki web sitelere de yansımış oldu.

Check-Up Başlat

Farklı tasarımlar, farklı arayüz tasarımları, kullanıcı deneyimlerinin de ardında kalan çekici olmayan web siteleri, zayıf içerik ve sayısız hatalarla beraber geliştirilecek birçok alan ortaya çıktı. Etkili bir kullanıcı deneyimi sunmak ve web sitenizde dikkat etmeniz gereken noktalardan 10 tanesini sizler için derledik.

1. Ürün Bilgisi Eksik mi?

Müşterilerinizin ürününüzü almaya niyetliyken ürün ile olan bilgileri farklı bir kaynaktan okuduğunu düşünelim. Müşterinizin farklı bir kaynağı tercih etmesini ister miydiniz? Satış kanallarınızda da bilgilerin tutarlılığı konusunda emin olmanız gerekmekte. Ürün ile ilgili bilgilerin ayrıntılı aktarılması, önemli bilgilerin daha çok görünür olması ve diğer detayların gizli bilgi olarak vererek isteyenlerin okumasını sağlayabiliriz.

Örneğin "eBay" satılan ürünlerin ürün özelliklerini daha detaylı görebilmek için "See Details" butonuna tıkladığınızda sizleri hızlı bir kaydırma geçişi ile ürün ile alakalı daha detaylı bilgi görebilme şansı sunmaktadır.

Girilen bilgilerin de ürünle ilgili olma durumu oldukça önemlidir. Bir ürüne ait bilgileri yazarken kendinizi müşterinin yerine koymanızı öneririz. Müşterinin fiziki bir mağazada ürünü inceleme imkanı olurken dijital bir ortamda resimlerden ve girilen bilgilerden faydalanmaktadır. Etkileşimin az olduğu e-ticaret ortamı deneyimi daha güçlendirecek hamleler yapmalıdır.

Buna yönelik etkili yöntemlerden biri de ürün hakkında olabildiğince fazla bilgi vermektir. Açıklayıcı bir aktarıma sahip olan kelimeler kullanarak ürün ile müşteri arasındaki etkileşimi kurabilirsiniz.

2. Ödeme Süreci Ne Kadar Cazip?

Ödeme süreçlerinin uzaması müşteriler açısından çekilmez dereceye gelebilmekte. Adres ve ödeme bilgileri içerisinde kaybolurken bazen sepetimizdeki ürünleri satın almaktan da vazgeçebiliyoruz. Uzun ve sıkıcı ödeme süreçleri satışlarda düşüşe neden olabilmekte. Pratik ödeme yöntemlerine yönelik bazı girişimler de ortaya çıktı. Amazon, "Tek Tıkla Ödeme İşlemi" patentini alarak bir e-ticaret devrimi yarattı. Bu sayede daha da popülerleşerek gelişti.

Web siteniz hızlı bir ödeme sistemine sahip olmalıdır. Ödeme gerçekleştiren müşteriler için tekrar tekrar ödeme ve adres bilgileri alınmamalı. Bunun yerine güncel bir özellik olan “Ödeme Bilgilerini Kaydet!” gibi özelliklerden faydalanıp müşterilerin ödeme işlemlerini daha hızlı bir şekilde uygulanması sağlanabilir.

Ödeme süreçlerini uygulamalar içerisinde incelersek hızlı market uygulamalarının bu konuda daha dikkatli olduklarını müşteri olarak deneyimleyebiliriz. Doğru bir ödeme süreci tüketicilerin siparişlerini kontrol etmelerini sağlayan bir bilgi kutucuğu, siparişlerini vermeden önce fatura ve kargo bilgilerinin tek bir sayfada yer almasının faydalı olduğu araştırılmıştır.

3. Fazla Özellik Fazla Dikkatsizlik Mi İçerir?

Bir kıyafet mağazasının önündesiniz kıyafetlerin yanında meyve ve sebzelerinde olduğunu görüyoruz. Bu görüntü sizlere nasıl bir izlenim oluşturmakta? Günümüzdeki e-ticaret anlayışında da birden fazla özelliğin tutarsızca savruluşunu görmekteyiz. Özellikler biz kullanıcılara ne kadar hatasız sunulsa bile bu özellikleri kullanmaktan bıkıyoruz.

Web-site veya uygulamanızda birden fazla özellik koymanız için kimse sizi alıkoyamaz. Talep edilmeyen özellikler yerine mağazanızın gelir ve satışlarına odaklanabilirsiniz. Fazla özelliğin getirdiği karmaşıklık da müşterilerin deneyimini etkilemektedir.

4. Analiz Olmadan Hedefler Belirlenir mi?

E-Ticaret için en önemli konulardan biri de hedef kitle belirlemek. Veri toplmak ve verileri işleyip bir analiz çıkarmak günümüzde artık daha kolay. Google Analytics, Mixpanel, Firebase, Apple Analytics vb. analitik araçlar doğru planlama yapmanıza ve satışlarınızı arttırmada yardımcı olmaktadır.

Analizler sonucunda müşterinizi daha etkili bir şekilde tanımanızı sağlayacak bilgiler elde etmiş olacaksınız. Analizlerin size sağladığı bilgiler doğrultusunda özelliklerinizi şekillendirebilir, tasarımsal farklılıklara gidebilirsiniz.

5. Başka Ödeme Yöntemleri İçeriyor mu?

Ödeme yöntemleri gelişen teknoloji ile çoğalmaya devam etmekte. Bankaların kendine ait ödeme sistemleri geliştirmesiyle beraber, teknoloji şirketlerininde kendi ödeme yöntemlerini geliştirdiklerine şahit oluyoruz. E-Ticaret için ödeme yöntemleri de müşteri için önemli bir öncelik.

Örneğin A ve B firmasını düşünelim. A Firması sadece kredi kartını tercih ederken, B Firması hem kredi kartı hem nakit ödemeyi kabul etmekte. Bu sayede hedeflenen müşteri segmentinde artış görülecektir. Kullanıcılar sadece Visa, Mastercard ile sınırlandırılmamalı dijital sanal kartlar da e-ticaret web siteniz veya uygulamanıza entegre olmalıdır.

6. Gerçekten Arama Motoru mu?

Bir web sitesine girdiniz, ihtiyacınızı belirtebileceğiniz bir araç var mı?” Örneğin “Sadece parmak arası terlik görmek istiyorum” veya “Sadece elektrikli scooter görmek istiyorum” diyorsanız. Bu tarz ihtiyaç belirtmeleri için arama çubuğu kullanabilirsiniz. Arama çubuğu müşteriler için kurtarıcı olmaktadır. Arama motoru ve arama çubuğunun doğru çalışması, filtreleme, iyileştirme imkanı sunan bu hizmet etkili yöntemlerden biridir. E-ticaret web siteniz veya uygulamanızın  arama motoru, anahtar kelimeye göre arama yapmasına olanak sağlamalıdır.

7. İletişim Bilgilerinin Müşteriye Önemi!

Web sitenizde iletişim kanalları büyük bir önem taşır. İletişim kanallarının görünebilen ve ulaşılabilinecek bir alana taşımak müşterileriniz açısından daha rahat bir deneyim sunar. En belirgin yerler web sitesi başlık bölümü veya üst kenar çubuğu olarak gösterilmektedir. İletişim kanalında iletişim numarası, e-posta vb. birden fazla iletişim aracı sağlamak kanalların güçlendirilmesine katkı sağlar. İletişim formu müşterideki güven duygusunu tetikler. İletişim için web sitenizde iletişim formu gerektiğini unutmayın.

8. Müşterilerimin Siparişi İçin Hesap Gerekli mi?

Müşterinizin siparişini vermeden önce hesap bilgilerini girmesi gerekmekte, bu bir engel olabilir mi? Önceliklerinizi belirterek bir yol haritası oluşturabilirsiniz. Müşteri için hesap oluşturmak ve bunun için uğraşmak bir zaman kaybı yaratabilir. Gelecek siparişlerin takibi ve sipariş durumu kontrolü için müşterilerinize hesap seçenekleri sunulabilir. Sizler için sipariş mi önemli, yoksa müşteri bilgileri mi? Yol haritasını şekillendirirken bu soruya odaklı bir alternatif yol çizebilirsiniz.

9. Mobil Dostu Olmamak mı?

E-ticaret web site veya uygulamanız için web sitesi tasarlamak kadar mobil uyumluluğu da önemli bir kriterdir. İnsanların %79'u aradıkları bilgiyi anında bulamazlarsa geri dönüyor ve başka bir web site arayışına giriyor. Aramaların çoğu günümüzde mobil veya tablet cihazlarından yapılmakta. Mobil uyumlu bir siteye sahip olmamak potansiyel müşterilerinizin kaybedebileceğinize dair en büyük problemdir.

Araştırmalara göre insanların %50'si, bir işletmeyi sevseler bile, web sitesi mobil uyumlu değilse onları daha az kullanacaklarını belirtti. Yaklaşık %61'lik oranda da, müşteriler aradıklarını bir mobil sitede hemen bulamazlarsa, hızla başka bir web sitesine geçeceklerini söylüyor. Kullanıcıların yalnızca %9'u, ihtiyaçlarını karşılamadığı takdirde mobil sitede veya uygulamada kalacaklarını ifade ediyor.

10. Müşteri Odaklı Yaklaşım!

Müşteri odaklı yaklaşım gerçekten başarının anahtarı olduğuna inanıyoruz. Günümüzde müşterilerin işletmelerde söz sahibiymiş gibi hissetmesi olumlu bir etkiye işaret etmekte. Müşterilerinize yönelik sunulan öneri ve teklifler, indirim veya kuponlar, özel tekliflerle e-posta yollamak gibi basit şeyler aslında müşterinizi etkileyebilecek bir potansiyele sahip yollardır.

Bu tarz kişileştirme taktikleri aslında birçok alanla birleştirilebilir. Örneğin oyunlaştırma uygulamaları kullanılabilir, kampanyalar sunulabilir. Müşterinin daha çok dahil olduğu interaktif bir ortam yaratılabilir.

Bu yazıda e-ticaret web sitenizde nelere dikkat edebileceğinize 10 ipucu verdik. Peki, sizlerin bir işletmeden beklentiniz neler? Beklentilerinize yönelik ihtiyaçlarınızı gelin Ürün Doktoru cevap versin! Hemen Check-Up başlatabilir ihtiyaçlarınıza yönelik uzmanlarımızdan yararlanabilirsiniz.

Ürün Doktoru İhtiyacına Birlikte Karar Verelim

Ürününüz için Check-up Yaptırın

Ürününüzün yardıma mı ihtiyacı var? Check-up paketlerimizle ilgili destek alın.

Online görüşme talebi oluşturun

Bu Yazıda Faydalanılan Kaynaklar

Girişimciler için Ücretsiz!

UX Kontrol Listesi

Girişimciler için hazırladığımız UX Kontrol Listesi şimdi yayında!
Kontrol Listesini indirerek girişiminizin UX ihtiyaçlarını önceliklendirin!

Kontrol Listesini Edinin

Mentörlerimizle Görüşün

En Hızlı Şekilde Ürününüzle İlgili Destek Alın!

İşlemleri tamamladıktan sonra en kısa sürede uzmanlarımızın uygun zamanı için bir bağlantı alacaksınız.

Mentörlerle Birebir Görüşün
No items found.

Servis Hakkında

Web sayfanızı ziyaret eden kullanıcılar, onlar için belirlediğiniz rotayı nadiren takip eder. CRO Audit hizmeti ziyaretçileriniz için en iyi dönüşüm yollarını keşfetmenize ve web sayfanızın dönüşüm oranlarını artırmak için bu veriye dayalı analizi kullanmanıza yardımcı olur. CRO Audit hizmetimiz sırasında test, geliştirme ve pazarlama hunisi optimizasyon önerileri ile uzmanlarımız dönüşüm oranınızı artıracak aksiyonları belirler.

Daha Fazlasını Öğren
Büyüme stratejilerinizi değerlendirelim.

Servis Hakkında

Web siteniz, markanızın dijital dünyadaki görünen yüzüdür ve dönüşüm sağlamak için 7/24 hizmet verir. Bu sebeple en iyi performansla çalıştığından ve kullanıcıları müşteriye dönüştürdüğünden emin olmanız gerekir. Tasarım ile uyumlu kodlanmış, performans puanı yüksek ve hızlı yüklenen web siteleri ise kullanıcılarınız için güvenilirdir ve istediklerini onlara hızlıca verir. Diğer bir deyişle, bu web siteleri kullanıcıları müşteriye dönüştürür. Front-End Audit hizmetimiz ise web sitenizin front-end kısmına odaklanır ve buradaki eksikleri görmenizi sağlayarak web sitenizi en iyi haline getirmenize yardımcı olur.

Daha Fazlasını Öğren
Tasarımla uyumlu kodlanmış web sitenize kavuşmanıza yardımcı olalım.

Servis Hakkında

UX Audit, bir web sitesinin ya da uygulamanın eksiklerini belirlemeye ve kullanıcı deneyimini kusursuz hale getirmeye yardımcı olur.  UX Audit servisimizi tercih ettiğinizde uzmanlarımız, ürününüzün mevcut kullanıcı deneyimini değerlendirirler. Bu değerlendirmeyi yaparken hem kişisel tecrübelerini hem de Jacob Nielsen tarafından oluşturulmuş "Sezgisel Analiz Maddeleri"ni dikkate alırlar.

Daha Fazlasını Öğren
Kullanıcı deneyiminizi nasıl geliştirebileceğinizi öğrenin

Servis Hakkında

Ürününüzün ne kadar kullanılabilir olduğunu biliyor musunuz? Mükemmel bir kullanıcı deneyimi, ürününüzü başarıya ulaştırmanın ilk adımıdır. Ürününüz harika çözümler sunabilir ancak kullanılabilir olmazsa tercih edilmez. UX Audit Call hizmetimizle ürününüzün kullanılabilirlik sorunlarını tespit ediyor ve bu sorunların çözülmesi için uygun aksiyonları belirlemenize yardımcı oluyoruz.

Daha Fazlasını Öğren
Kullanılabilir ürünler yaratmanıza yardımcı olalım.

Diğer Blog Gönderileri

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.