Onboarding ile Kullanıcılarınıza Kalıcı İzlenim Yaratın!

Onboarding, yeni kullanıcıları bir ürüne, hizmete veya uygulamaya tanıtmayı içeren kullanıcı deneyimi tasarım sürecinin kritik bir bileşenidir. Onboarding süreci sayesinde kullanıcılar hedeflerine daha hızlı ulaşarak müşteri memnuniyetini etkilerler . Ürün doktoru bu yazıda, onboarding sürecine yönelik kavramları ve en iyi uygulamaları inceliyor.

Check-Up Başlat

Onboarding, yeni kullanıcılarınızı bir ürün veya hizmetle tanıştırma ve etkili bir şekilde adaptasyon olma sürecidir. Onboarding, kullanıcıların ürün veya hizmete yönelik hayal kırıklığını veya kafa karışıklığını azaltabilir bu nedenden dolayı kullanıcı deneyiminin önemli bir yönüdür.

Kullanıcılarınızın ilk karşılaşma yolculuğu gerçekten çok önemli bir adımdır. Kendinizi müşterinizin yerine koyarak başlayabilirsiniz. Bir sürü alternatif varken neden sizi seçsinler? Kullanıcılarınız çözümünüzün gerçek değerini çabuk kavraması, müşteriniz olma kararıyla doğru orantılıdır.

Peki, kullanıcı adaptasyonunuzu nasıl oluşturabilirsiniz? Ürün Doktoru, girişiminizin dönüşümünü hızlandıran önerileri paylaşıyor.

Onboarding Süreci Neleri Kapsar?

Daha iyi bir kullanıcı katılım deneyimi, daha yüksek dönüşümü getirir. Etkili bir onboarding, tipik olarak kullanıcılara net bir dizi talimat veya öğreticiden ziyade, gerekli bağlam veya bilgilerin aktarılmasını içerir. Ayrıca, kullanıcıların ürün veya hizmeti nasıl kullanacaklarını anlamalarına yardımcı olmak için videolar veya izlenecek yollar gibi etkileşimli unsurları kullanabilirsiniz.

Onboarding, bir kullanıcının ürün veya hizmete ilk kez kaydolması veya bir uygulamayı yükledikten sonra ilk kez oturum açması gibi kullanıcı yolculuğunun çeşitli noktalarında gerçekleşebilir. Dönüşüm oranlarınızı arttırmak için birlikte çıktılara göz atalım.

1. Analiz:

Kullanıcılarınız için onboarding sürecini güçlendirmek adına eylemleri izleyerek bir kullanım modeli çıkartabilirsiniz. Kullanıcılarınız nerede engellerle karşılaşıyor inceleyin. Sağladığınız çıktılar sayesinde daha hizmetinizi daha iyiye taşıyabilirsiniz.

Analiz süreci sadece hizmetinizi kapsamıyor. Rakiplerinizi de gözden geçirmenizde fayda var. Rakiplerinizin yönlendirmelerine ve kullanıcı katılımını nasıl teşvik ettiklerini gözlemleyin.

2. Müşteri Başarısı:

Kullanıcılarınızı tek bir hedefe yönlendirerek farklı özellik ve avantajları sonraya saklayın. Müşteri geri bildirimleri toplayarak  hizmetinizin neden tercih edildiğini anlayabilirsiniz. Sunduğunuz hizmeti bir sonraki seviyeye taşımanız için son derece önemli içgörüler sağlayabilir. Onboarding süreciniz müşteri beklentilerini nasıl karşıladığını test etmenizi sağlar.

Peki, müşterilerinizin ürününüzü kullanırken ne kadar başarılı oldu? Kullanıcılarınızın ürününüzü kullanmakta başarısız olursa, bazı şeyleri değiştirmek veya iyileştirmeniz gerekli olduğunu söyleyebiliriz.

3. Gelişim

Onboarding sürecinizdeki sonuçlara dayanarak iyileştirmeler için yeni fikirler bulun. Harekete geçirici mesajları değiştirebilir, web sayfa görünümünü yenileyebilirsiniz. Fikirleriniz için A/B testi yapabilirsiniz. A/B testinin her sonucu, hangi değişikliğin dönüşüm oranlarınızı daha iyi artırdığını size bildirir.

Onboarding Süreci İçin Önemli 5 Uygulama!

Çıktıları doğru uygulamalarla görmek farklı teknikler geliştirmenizde yardımcı olabilir. Bir katılım sayfası akışında nelere dikkat etmeliyiz Ürün Doktoru başarılı uygulamaları paylaşıyor.

1. Adım Adım Bir Yaklaşım Kullanın:

Slack, kullanıcılarına talimat sunarak ürünü nasıl kullanacağını öğretiyor.

Yeni kullanıcılarınıza ürün veya hizmetinizi kullanmaları için adım yaklaşımıyla talimat sağlayabilirsiniz. Bu yaklaşımla kullanıcılarınız ürünü nasıl kullanacaklarını öğrenirken kendilerini daha rahat ve güvende hissetmelerine yardımcı olabilir.

2. Etkileşimli Deneyimler Sunun:

Duolingo, katılımcı sayfasında etkileşimli öğreticiler kullanır.,

Kullanıcıların ürün veya hizmeti nasıl kullanacaklarını öğrenmelerine yardımcı olmak için etkileşimli öğreticiler kullanabilirsiniz. Özellikle ürün veya hizmetiniz karmaşıksa veya birçok farklı özelliğe sahipse bu yöntem etkili olabilir.

3. Multimedya Kullanın:

Dropbox, kullanıcılarına yardımcı olmak için çeşitli çıktılar sunar.

Kullanıcıların ürün veya hizmetinizi anlamalarına yardımcı olmak için videolar, resimler ve metinler gibi çeşitli medyalar kullanabilirsiniz. Onboarding sürecini daha ilgi çekici ve etkileşimli hale getirir.

4. Gerçek Dünyadan Örnekler Kullanın:

İntercom, sunduğu ürünün kullanıcıya ne faydalarını örneklerle açıklıyor.

Kullanıcılarınıza ürün veya hizmetinizin gerçek dünya koşullarında nasıl kullanılabileceğine dair örnekler sunun. Bu, kullanıcıların ürün veya hizmetin değerini görmelerine ve kendileri için nasıl yararlı olabileceğini anlamalarına yardımcı olabilir.

5. Oyunlaştırma Kullanın:

Starbucks’ın uygulaması kullanıcılara oyunlaştırma çıktıları ile ödüller sunuyor.

Onboarding sürecini kullanıcılar için daha eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmek için puanlar ve ödüller gibi oyun benzeri unsurlar kullanabilirsiniz. Kullanıcılarınız ürün veya hizmetinizi nasıl kullanacaklarını öğrenirken motive olarak katılımlarını sürdürmeye devam eder.

Genel olarak, kullanıcı katılımına yönelik en iyi uygulamalar, belirli ürün veya hizmetin yanı sıra hedef kullanıcı grubunun ihtiyaç ve tercihlerine de bağlı olacaktır. Bu yüzden stratejiniz hedef kitle odaklı olmasında fayda var.

Onboarding Sürecinizde Yardımcı Olacak Araçlar!

1. UserGuiding

Kullanıcılarınıza profesyonel gibi rehberlik etmenizi sağlayan yazılımlarından biridir. Sürükle ve bırak arayüzü sayesinde, onboarding akışı oluşturmaya başlamak için sıfır kodlama becerisine sahip olmanız gerekmiyor.

2. UserPilot

Userpilot, kullanıcı deneyimini artırmak için tasarlanmış bir onboarding sürecini kolaylaştıran yazılımdır. Yeni kayıtlar için özelleştirilebilir ve kişiselleştirilmiş katılım akışları oluşturabilir, etkileşimli ipuçlarını tetikleyebilir, anketler çalıştırabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.

3. UserFlow

Userflow, ürün veya hizmetiniz için uyarlanmış onboarding akışları ve kontrol listeleri ve oluşturmanıza olanak tanır. No-code mantığını ele alan yazılım sorunsuz entegrasyon ile birçok özellik sunuyor.

Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan ve şirketin genel kullanıcı deneyimi hedefleriyle uyumlu, etkili bir onboarding oluşturmak için zaman ve kaynak yatırımı yapmak çok önemlidir. Doğru katılım süreciyle kullanıcı dönüşümlerinizi arttırabilir ve kullanıcılarınızın genel deneyimleri üzerinde kalıcı bir etki yaratabilirsiniz.

Ürün Doktoru ile girişiminize yönelik kullanıcı deneyimine birlikte bakalım. Onboarding ile kullanıcı katılımını nasıl arttıracağını merak ediyorsan, hemen bir randevu oluşturabilir, girişimine yönelik uzman görüşmeni gerçekleştirebilirsin.

Ürün Doktoru İhtiyacına Birlikte Karar Verelim

Ürününüz için Check-up Yaptırın

Ürününüzün yardıma mı ihtiyacı var? Check-up paketlerimizle ilgili destek alın.

Online görüşme talebi oluşturun

Bu Yazıda Faydalanılan Kaynaklar

Girişimciler için Ücretsiz!

UX Kontrol Listesi

Girişimciler için hazırladığımız UX Kontrol Listesi şimdi yayında!
Kontrol Listesini indirerek girişiminizin UX ihtiyaçlarını önceliklendirin!

Kontrol Listesini Edinin

Mentörlerimizle Görüşün

En Hızlı Şekilde Ürününüzle İlgili Destek Alın!

İşlemleri tamamladıktan sonra en kısa sürede uzmanlarımızın uygun zamanı için bir bağlantı alacaksınız.

Mentörlerle Birebir Görüşün
No items found.

Servis Hakkında

UX Audit, bir web sitesinin ya da uygulamanın eksiklerini belirlemeye ve kullanıcı deneyimini kusursuz hale getirmeye yardımcı olur.  UX Audit servisimizi tercih ettiğinizde uzmanlarımız, ürününüzün mevcut kullanıcı deneyimini değerlendirirler. Bu değerlendirmeyi yaparken hem kişisel tecrübelerini hem de Jacob Nielsen tarafından oluşturulmuş "Sezgisel Analiz Maddeleri"ni dikkate alırlar.

Daha Fazlasını Öğren
Kullanıcı deneyiminizi nasıl geliştirebileceğinizi öğrenin

Diğer Blog Gönderileri

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.