Kullanıcı İzinlerinizde Güven Oluşturun!

Hassas bilgi ve kaynakları yönetmek ve bunlara erişim izni vermek söz konusu olduğunda, kullanıcılara güven oluşturmak çok önemlidir. Ürün Doktoru ile kullanıcı izinlerinde güven oluşturmaya, güvenli ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlamaya yönelik strateji ve teknikleri inceleyelim.

Check-Up Başlat

Kullanıcılar gizliliklerine önem verirler ve etkileşimde bulundukları uygulama veya web sitelerinin de bunun dikkate alındığına dair emin olmak isterler. Bu güveni kazanmanın yollarından biri, belirli özelliklere veya verilere erişmek için neden izin istediğinize dair açık ve şeffaf açıklamalar sunmaktır.

Kullanıcılar bir izin talebinin arkasındaki gerekçeyi anladıklarında, talebe izin verme konusunda kendilerini rahat ve güvende hissetme olasılıkları daha yüksektir. Ürün Doktoru, kullanıcı izinlerinizde nasıl güven oluşturacağınıza dair ipuçları paylaşıyor.

Kullanıcı Deneyimi Üzerinde İzinlerin Etkisi!

Ortalama bir uygulamanın telefona yüklenmesinin ardındaki ilk 3 gün içinde günlük aktif kullanıcılarının %80'ini kaybettiğini biliyor muydunuz? Çoğu kullanıcı uygulamayı indirir, bir kez açar ve silme işlemini gerçekleştirir. Bununla karşılaşmamızın nedeni, kullanıcıların çok sayıda uygulama denemesi, ancak hangilerini silmek istediklerine ilk birkaç gün içinde karar vermesidir.

Bu kullanıcı davranışları, kötü yapılmış uygulamaların bir sonucu mu? Her zaman değil, ancak uygulamayla ilk etkileşim, genel izlenim (iyi ya da kötü) yaratmada önemli bir rol oynar. Kullanıcılar yeni bir uygulama açtıklarında, görmek istedikleri son şey arka arkaya izin isteyen açılır pencerelerdir.

Özellikle şu kalıplara birlikte bakalım:

  • Uygulama Konumlarınıza Erişmek İstiyor
  • Uygulama, Kişilerinize Erişmek İstiyor
  • Uygulama Kameranıza Erişmek İstiyor

Bu tür davranışların kullanıcı deneyimi üzerinde olumsuz bir etkisi vardır ve genellikle uygulamanın kullanıcı cihazından kaldırılmasına neden olur. Uygulamanın, izin istemeden önce kullanıcıyla bir bağ oluşturması gerekir.

Ayrıca, izin talebinde bulunurken en iyi uygulamaları takip etmek de kullanıcıların kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilir. Bu, izin talebinin açık ve öz bir şekilde ifade edildiğinden emin olmayı, izin vermenin faydaları hakkında net bir açıklama sunmayı ve yalnızca istenen işlevselliği sağlamak için gereken minimum miktarda bilgi istemeyi içerebilir.

Bu adımlarla, kullanıcıların izin talebine karşılık vermesine ve dolayısıyla uygulamanızı kullanarak daha iyi bir deneyim yaşama şansını büyük ölçüde artırabilirsiniz. Bu sonuç da daha fazla kullanıcı katılımı, daha olumlu yorumlar ve nihayetinde uygulamanızın başarısının artmasıyla sonuçlanabilir. Kullanıcı izin verdikten sonra, toplanan bilgilerin kullanıcının iznine göre dikkatli ve güvenli bir şekilde kullanılmasının önemli olduğunu da unutmamak gerekir. Bir veri ihlali veya kullanıcı bilgilerinin yanlış kullanımı güven kaybına ve olumsuz geri bildirimlere yol açabilir.

Bu nedenle, kullanıcıya doğru bilgileri sağladığınızdan ve verileri uygun şekilde ele aldığınızdan emin olmak için bu alandaki yasa ve düzenlemelerin farkında olmak önemlidir.

İzin Stratejisi Nasıl Belirlenir?

İzin isteme kalıpları. Görsel: Materyal Tasarımı

İzin istemek söz konusu olduğunda, izin istekleriyle bombardımana tutulduğunuz bir deneyimi hatırlıyor musunuz? Bu size nasıl hissettirirdi? Hem kullanıcılarınızdan çok erken izin istemek hem de aynı anda çok fazla uğraşı tetiklemek sık yapılan hatalardır. Yine de birçok uygulama, kullanıcının uygulamayı açarken gördüğü ilk şey olarak bunu yapmaya devam ediyor. Örneğin, Gmail, katılım turundan önce bile hiçbir ek bilgi olmadan kullanıcılarından izin ister.

İzin istekleri gönderdiğinizde, tüm kullanıcıların isteği kabul etmesini beklersiniz. Bunun şansını en üst düzeye çıkarmak için bir izin stratejisi oluşturmalısınız . İzin stratejisi tamamen, talep ettiğiniz izin türünün netliği ve önemini taşır.

Kullanıcılarımdan Nasıl İzin Talep Etmeliyim?

Şeffaf ve kullanıcıların gizliliğine saygılı olarak ve izin talep etmeye yönelik en iyi uygulamaları inceleyerek kullanıcılarınızda güven oluşturabilir, uygulamanızla yaşadıkları deneyimi iyileştirebilir ve başarı şansınızı artırabilirsiniz.

Kullanıcıları, talebin gerekli olduğu ve uygulamayı kullanmalarını kolaylaştıracağı konusunda ikna etmeye yardımcı olabilecek bazı en iyi izin talep etme uygulamalarını sizler için derledik.

1. Açık ve Net Olun:

Google Maps, izinlerine yönelik anlaşılır bir dil kullanıyor.

İzin talebinin ifadesinin açık ve anlaşılması kolay olduğundan emin olun. Basit bir dil kullanın ve teknik jargondan kaçınmalısınız. Kullanıcının uygulamanın ne yaptığını açıkça anladığından emin olmanız deneyimi güçlendirir. Yalnızca kullanıcının uygulamanın talep etmesini beklediği kritik izinleri önceden sorun.

2. Bağlam Sağlayın:

Instagram, izin taleplerinde ihtiyaç durumunu kullanıcıya belirtiyor.

İznin neden gerekli olduğunu ve kullanıcıya nasıl fayda sağlayacağını açıklayın. Örneğin, kameraya erişim talep ediyorsanız, kullanıcının uygulama içinde nasıl fotoğraf çekebileceğini ve paylaşabileceğini açıklayabilirsiniz. Bağlam içinde izin isteyen ve erişimi kanıtlamanın değerini ileten uygulamaların, izin isteğini kabul etme şansı çok daha yüksektir.

3. Gerekli Olan Minimum Miktarda Bilgi:

Shazam, mikrofonunuzu kullanmak için butona bastığınız zaman izin talebini iletiyor.

Yalnızca istenen işlevselliği sağlamak için gerekli olan bilgileri isteyin. Gereksiz izinler istemek kullanıcıları rahatsız edebilir ve talebi reddetmelerine yol açabilir.

4. İzinleri Doğru Zamanda İsteyin:

Cluster App özellik kullanılırken izin talep ediyor.

İzinlerin gerekli olduğunda, örneğin özellik kullanılırken istenmesi önerilir. Kullanıcılar uygulamanızda özelliği kullanmak istediklerinde bir izne izin verme olasılıkları daha yüksektir. İzin istemek için bir özellik çağrılana kadar beklenilir.

5. Kullanıcıların Seçimlerine Saygı Gösterin:

Viber, tekrar sorma özelliği ile kullanıcıya izin kararlarını yönetmesine yardımcı oluyor.

Bir kullanıcı bir izin talebini reddederse, kararına saygı gösterin ve aynı izni tekrar tekrar istemeyin. Bir kullanıcı fikrini değiştirirse, ayarlarını gelecekte her zaman değiştirebilir.

Kullanıcıların izinleri reddetmesi, uygulamanızdaki bir özelliğin istendiği gibi çalışmasını da engelleyebilir. Kullanıcılar bu konuda herhangi bir bilgiye sahip olmadığında, uygulamanın neden bir şey yapmalarına izin vermediğini merak edebilirler. Bu nedenle, bir izin reddedildiğinde, kullanıcıya açıklanmalıdır.

Uygulama, kritik bir izin reddedildiğinde geri bildirim sağlamalıdır.

6. Yardım ve Destek Sağlayın:

Whatsapp, kullanıcılarına izinleri yönetmek için yönergeler sunuyor.

Kullanıcıların uygulama izinlerini nasıl yöneteceklerini bildiklerinden emin olun. Bir kullanıcı kritik izinleri reddettiyse ve uygulamanız düzgün çalışamıyorsa, bu izne neden izin verilmesi gerektiğini açıklamanız ve kullanıcının bunu yapabilmesi için Ayarlar'ı açmak için bir kısayol sunmanız gerekir.

7. Şeffaf Olun:

Enzuzo, açık bir gizlilik politikasını kullanıcılarına sunuyor.

Açık bir gizlilik politikasına sahip olun ve hangi verileri topladığınız, bunları ne için kullandığınız ve nasıl saklayıp koruduğunuz konusunda şeffaf olun. Uygulamanızın veri toplama, depolama ve kullanımına ilişkin kılavuz ilkeler ve standartlar sağlayan veri koruma yasalarına ve yönetmeliklerine uygun olduğundan emin olun.

Bu en iyi uygulamaları izleyerek, kullanıcılara izin talebinin gerekli olduğu ve uygulamanızla yaşadıkları deneyimi geliştireceği konusunda güvence verebilirsiniz; bu da kullanıcıların izin talebine izin verme v uygulamanızı kullanarak daha iyi bir deneyim yaşama şansını artırmaya yardımcı olabilir.

Ürün Doktoru ile girişiminize yönelik kullanıcı deneyimine birlikte bakalım. Uygulama veya web sitenizde İzinleri nasıl güçlendireceğini merak ediyorsan, hemen bir randevu oluşturabilir, girişimine yönelik uzman görüşmeni gerçekleştirebilirsin.

Ürün Doktoru İhtiyacına Birlikte Karar Verelim

Ürününüz için Check-up Yaptırın

Ürününüzün yardıma mı ihtiyacı var? Check-up paketlerimizle ilgili destek alın.

Online görüşme talebi oluşturun

Bu Yazıda Faydalanılan Kaynaklar

Girişimciler için Ücretsiz!

UX Kontrol Listesi

Girişimciler için hazırladığımız UX Kontrol Listesi şimdi yayında!
Kontrol Listesini indirerek girişiminizin UX ihtiyaçlarını önceliklendirin!

Kontrol Listesini Edinin

Mentörlerimizle Görüşün

En Hızlı Şekilde Ürününüzle İlgili Destek Alın!

İşlemleri tamamladıktan sonra en kısa sürede uzmanlarımızın uygun zamanı için bir bağlantı alacaksınız.

Mentörlerle Birebir Görüşün
No items found.

Servis Hakkında

UX Audit, bir web sitesinin ya da uygulamanın eksiklerini belirlemeye ve kullanıcı deneyimini kusursuz hale getirmeye yardımcı olur.  UX Audit servisimizi tercih ettiğinizde uzmanlarımız, ürününüzün mevcut kullanıcı deneyimini değerlendirirler. Bu değerlendirmeyi yaparken hem kişisel tecrübelerini hem de Jacob Nielsen tarafından oluşturulmuş "Sezgisel Analiz Maddeleri"ni dikkate alırlar.

Daha Fazlasını Öğren
Kullanıcı deneyiminizi nasıl geliştirebileceğinizi öğrenin

Servis Hakkında

Kısaca AR-GE olarak adlandırılan araştırma ve geliştirme çalışmaları sürdürülebilir olmak için finansal desteğe ihtiyaç duyar. İyi bir fikriniz ya da ürününüz olabilir ancak bu girişiminizin yatırımcılar tarafından anlaşılması ve gereken desteği alması için yeterli değildir. Bazen fikirlerinizin veya ürettiğiniz yeniliklerin test edilmesi ve profesyonel bir göz tarafından değerlendirilmesi gerekir. AR-GE Audit hizmetimizi tercih ettiğinizde inovasyon kapasitenizi ölçeriz ve fikirlerinize uygun finansman kaynaklarını belirlemenize yardımcı oluruz.

Daha Fazlasını Öğren
AR-GE destek potansiyelinizi keşfetmenize yardımcı olalım.

Diğer Blog Gönderileri

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.